Stosowanie w obecnej sytuacji epidemiologicznej środków dezynfekujących stanowi istotny czynnik do walki z wirusami. Dlatego też ich skuteczność powinna być na jak najwyższym poziomie. Dezynfekcji poddaje się nie tylko dłonie, ale również powierzchnie, co ma ogromne znaczenie, ponieważ sterylna kontrola jest ważniejsza niż samo utrzymanie czystości. Dlatego też w nowoczesnej kontroli wirusowej odpowiedni dobór preparatów chemicznych do dezynfekcji ma podstawowe znaczenie.

Dezynfekcja rąk

Inaczej antyseptyka, która dokładniej odnosi się do mycia, odtłuszczania, odkażania dłoni. Od lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku wykonywanie dezynfekcji rąk jest uznawane powszechnie za podstawową strategię zapobiegania zakażeniom przenoszonym przez kontakt oraz promowane na całym świecie. Pocieranie rąk preparatem na bazie alkoholu uznano za lepszy sposób niż tradycyjne mycie rąk, ponieważ wymaga mniej czasu, działa szybciej, rzadziej drażni dłonie i przyczynia się do obniżenia wskaźników infekcji.

Środki do dezynfekcji rąk

Najskuteczniejszymi preparatami do dezynfekcji rąk są produkty na bazie alkoholu. Wybierając produkt dla siebie warto zwrócić uwagę na jego stężenie, które powinno być na poziomie minimum 60%. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na aspekty takie jak:

  • Zapach – obecnie producenci starają się produkować środki, które dzięki dodaniu aromatów niwelują woń alkoholu, dzięki czemu są one przyjemniejsze w użyciu;
  • Dodatki – aloes czy gliceryna nawilżą dłonie, które poprzez działanie alkoholu mogą być wysuszone;
  • Użytkowanie – konsystencja produktu powinna być gęstsza oraz nieklejąca, dodatkowo produkty niewymagające użycia wody oraz takie bez spłukiwania będą łatwiejsze w codziennym ich użytkowaniu.

Substancje czynne stosowane w preparatach dezynfekcyjnych

W doborze preparatu należy również brać pod uwagę zawartość substancji aktywnych, które wpływają na możliwość przeznaczenia środka dezynfekcyjnego do odpowiedniego zastosowania.

Główne grupy substancji aktywnych w preparatach dezynfekcyjnych to:

  1. alkohole,
  2. aldehydy,
  3. związki utleniające zawierające aktywny tlen lub chlor,
  4. pochodne fenolowe,
  5. czwartorzędowe związki amoniowe,
  6. związki azotu,
  7. kwasy nieorganiczne i organiczne i ich pochodne,
  8. związki metali ciężkich,
  9. tlenki alifatyczne i inne związki gazowe.

Obecnie wytwarzane preparaty dezynfekcyjne, wykorzystując efekt synergiczny, składają się z kilku substancji czynnych oraz zawierają substancje dodatkowe zwiększające aktywność preparatów.

Dezynfekcja powierzchni

Powierzchnie są środowiskiem naturalnym dla drobnoustrojów, które mogą stanowić zagrożenie i mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie, sprzęty lub osoby. Dzięki zastosowaniu środków dezynfekujących podczas czyszczenia ogranicza się potencjalną rolę drobnoustrojów występujących na powierzchniach w występowaniu zakażeń. Szczególną uwagę na dezynfekcję powinno się zwracać w przypadku pomieszczeń laboratoryjnych, gabinetów lekarskich oraz weterynaryjnych. Do dezynfekcji powierzchni stosuje się preparaty (roztwory) wykazujące działanie dezynfekujące w czasie maksymalnie do 15 min, które w swoim składzie posiadają nanocząsteczki srebra koloidalnego. Równie ważne jest, by preparat radził sobie z wirusami, bakteriami oraz grzybami.

Wybierz dla siebie wyłącznie sprawdzone produkty

Efektywna dezynfekcja powierzchni oraz rąk jest bardzo istotna w dbaniu o swoje zdrowie. Dlatego przy wyborze produktów dla siebie stawiaj na sprawdzone i certyfikowane środki do dezynfekcji od legalnych producentów preparatów chemicznych.